utorak, 6. kolovoza 2013.

KUPINE - CRNO ZLATO

Ove godine kupine su rodile obilato kao i lani. Ova moja dva velika grma na ogradi puna su  slatkih i zdravih plodova.  Problem je što su najslađe kad su skoro prezrele, a tada postoji opasnost od padanja na zemlju i truljenja. Stoga ih beremo svaka dva, tri dana po zdjelicu. 








Da vas podsjetim zašto ih zovem crnim zlatom, dakle…..

 

Kupine su bogate antioksidansima (deset puta više nego rajčica ili brokula), što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Pripada joj vodeće mjesto među bobičastim voćem po razini fitoestrogena, tvari koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.

 

Sadrže obilje polifenola koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te spriječavaju bolesti srca i krvnih žila

 

Antioksidans- elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

 

Ljubičasta boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice kardiovaskularnog sustava, vrlo važno u prevenciji malignih bolesti kao i protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.


 


LIMUN KOLAČ SA KUPINAMA

 

Sastojci:


230 g brašna, 1 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 1 vanil šećer, 1 jogurt, 200 g šećera (može i manje), 3 jaja, 1 dcl ulja, sok od dva manja limuna (ako imate domaći, naribajte i koricu)


Izlupajte jaja sa šećerom, dodajte zatim sve preostale sastojke, a na kraju sok od limuna.
Rasporediti šaku opranih kupina po smjesi. Drugi put stavljam dvije šake, nisam bila sigurna da će djeca htjeti jesti sa puno voća, ali svidjelo im se, pa ću pojačati dozu.



Staviti peći u uski, namašteni i pobrašnjeni kalup na 190 stupnjeva.
Dužina pečenja ovisi o pećnici i debljini smjese u kalupu. Napravite test čačkalicom da budete sigurni da je dosta pečeno.



Na kraju preliti preljevom od nekoliko žlica limuna i šećera u prahu. Ukrasiti po želji. Umjesto preljeva možete ukrasiti šlagom. Meni je danas bilo prevruće za takve napore. (rofl)



  Ispekla sam ga točno netom prije nego što sam počela pisati ovaj post (dodajte desetak minuta za fotografiranje, a evo još je ostala jedna šnitica. Morat ću uskoro ponoviti.

1 komentar:

  1. Imaš i kupine u vrtu, blago tebi! :) Odličan ljetni osvježavajući kolač. Dobro da si stigla pofotkari, znam kak to brzo nestaje :)

    OdgovoriIzbriši