nedjelja, 2. lipnja 2013.

JAGODASTA TORTICA

Prošli tjedan nisam se baš osjećala najbolje, vikend je prošao prebrzo, a vrijeme nikako da se smiri. Grijanje u kući je i dalje upaljeno, a meni je jesen. Ne mogu vjerovati da ću uskoro na godišnji. Još od ljeta ni LJ.

Osim jagoda. One rastu, zriju, a ja uživam u njima. 



Kako sam i obećala, dragoj Cook and play posvećujem ovaj cijeli post jer mi je pomogla urediti moju "menu" traku, bila je nesebično strpljiva, sve dok konačno nisam shvatila. Hvala ti draga još jednom!!!!!! 

Jučer, kasno navečer kad su svi otišli leći, odlučila sam isprobati ovu verziju kolača/torte sa jagodama. Po načinu izrade podsjeća me na "jaje na oko", ali ovdje se smjesa peče u pećnici. Možda ju to čini "sirastijom" nego što bi inače bila. Fino i jednostavno.




Recept:

tijesto/podloga
100 g brašna
120 g maslaca
80 g šećera
1 žlica mljevenih badema
1 prašak za pecivo
4 žlice hladne vode

krema:
ili krema od vanilije (na jednu litru mlijeka 3 žumanjka, šećer, vanil šećer, gustin)

ili u nedostatku vremena:
3 pudinga od vanilije
1 litra mlijeka
7 žlica šećera
2 kisela vrhnja 12% u čašici


za biskvit :
Umiješati brašno, maslac, šećer, prašak za pecivo, bademe i vodu dok ne dobijemo tijesto kao za pitu. Bitno je da nije mljackavo i da se ne lijepi za ruke.
Tijesto razvući i premjestiti u kalup koji smo namastili i posuli brašnom. Prstima ga učvrstiti i eventualno popuniti tapkanjem neravnine i rupice.
Skuhati puding i šećer u mlijeku (ili kremu od vanilije), malo ohladiti i umiješati kiselo vrhnje.
Malo ohladiti i uliti na tijesto i tek onda peći, cca 30 minuta na 175 stupnjeva.
Ohladiti do mlakog, zatim složiti voće na vrh po želji (može i neko drugo voće). Preliti preljevom za torte ili u mojem slučaju odvojiti 2 dcl tekućine od kompota (slučajno su bile višnje) i dodati još 2-3 dcl vode, pošećeriti po volji i zgusnuti gustinom. Dvije žlice su dovoljne. Zatim preliti preko voća. Ostaviti koji sat da se stvrdne sve zajedno i ohladi, najbolje preko noći u frižideru.



Dobar tek!

2 komentara:

  1. Hvala ti draga na posveti, počašćena sam!
    I to još u postu o jagodama koje obožavam :)
    Tortica ti je divna, slike prekrasne, kao i uvijek. Ova zadnja mi je najbolja, uh kako bi sad zaronila u ove jagode...mmmmm :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako fino izgleda. Spremit ću si recpet :))

    OdgovoriIzbriši