utorak, 21. svibnja 2013.

ROLADA SA JAGODAMA

Već duže vrijeme marljivo sakupljam recepte iz časopisa u nadi da ću ih jednom isprobati. Danas je konačno došla na red primamljiva rolada sa jagodama (mislim da se časopis zove Repete).




Baš je fina, sočna, nježna i idealna za ove proljetne dane kada su nam dostupne slatke jagode.







Dakle, recept je slijedeći:

ROLADA SA JAGODAMA





Tijesto: 
8 bjelanjaka, 
150 g šećera, 
7 žlica ulja, 
110 g brašna, 
1 prašak za pecivo (ja ga stavim malo manje), 
3-4 žličice šećera u prahu

Krema:
350 ml slatkog vrhnja za šlag
150 g kiselog vrhnja (12%)
50 g šećera u prahu
pola šlagfixa za svaki slučaj

200 g jagoda

Ove mjere su za veliki lim od pećnice


Istući bjelanjke sa dvije žlice šećera u čvrsti snijeg, a posebno ostatak šećera i ulja kojeg zatim umutiti u snijeg. Ja nakon što sam bjelanjke ulupala u čvrsti snijeg, za ostatak miješanja koristim ručnu mješalicu kako bi biskvit bio što bolji.
Postepeno dodavati brašno (ja stavljam oštro) i prašak za pecivo. 
Smjesu rasporediti na lim kojeg ste obložili papirom za pečenje.

Peći na 170 stupnjeva ventilirano 10-12 minuta.

Nakon što je pečen, biskvit izvaditi i izvrnuti na ubrus kojeg smo posuli sa šećerom u prahu i saviti ga zajedno sa krpom sve dok se ne ohladi. Prethodno maknite papir za pečenje.


Krema: nakon što smo vrhnje izlupali u šlag dodajemo mu kiselo vrhnje i šećer u prahu. 
Ako vam se šlag čini prevodenast (računajte da će ga kiselo vrhnje dodatno razrijediti) dodajte mu šlagfix.

Jagode nasjeckajte na komadiće.

Kad se biskvit ohladio premažemo ga kremom i rasporedimo jagode, zamotamo roladu i stavimo u frižider na hlađenje. Ukrasimo ostatkom šlaga i jagoda po želji.



Dobar tek!



3 komentara:

  1. Roladica je predivna. Fotke su mrak, sve je nježno, cvjetno, prozračno i ... slatko! mmmm:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno ti hvala, dugo nisam radila rolade!

      Izbriši
  2. Damska rolada :D. Divno izgleda.

    OdgovoriIzbriši