ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

Proljetna torta sa jagodama



Malo sam zastala sa pečenjem kolača i torti, samo zato što ne mogu odoljeti slasticama....to je jedini razlog. Nisam odoljela prvim jagodama, odmah sam ih vidjela u torti.





Sastojci za jedan biskvit:
 (pekla sam tri biskvita u okruglom promjeru 32 cm)
-4 jaja
-5 žlica šećera
-5 žlica brašna (vrhom punih)
-dvije žlice vrhom kakao praha
-1 vanil šećer
-1/2 pecilnog praška
-4 žlice vruće vode
Prvo miksati bjelanjke sa šećerom, zatim dodavati vodu, žumanjke, na kraju brašno i pecilni prašak.

Peći na 180 stupnjeva u namašćenom i pobrašnjenom kalupu dok se ne odvoji od stranica kalupa, meni je trebalo dvadesetak minuta za jednu koru

krema:
-5 žutanjaka
-1 puding od vanilije
-6 žlica brašna
-7 žlica šećera
-1.5 litara mlijeka
-1 vanil šećer


ja to sve zajedno pjenjačom zamutim još u hladnom mlijeku te nakon što su se svi sastojci razmutili, lagano stavim  kuhati, miješajući do zgušnjavanja...kad se zgusne kuhati još nekoliko minuta, zatim ohladiti i u hladno dodati 3/4 maslaca.

-maslac za kreme (3/4)
ova jedna četvrtina maslaca koja ostane mi je taman za namastiti tri puta kalup za biskvit

-1 litra šlaga ili tučenog vrhnja
-1 kg jagoda



Na donju koru mazati sloj žute kreme, zatim narezati jagode i odozgora poravnati sa šlagom, staviti novu koru i sve ponoviti.
Ukrasiti po želji i ohladiti preko noći u hladnjaku.

Dobar tek!




2 komentara:

  1. ajme, ovo divno izgleda:)
    jel to bilo za pričest?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, za pričest je bilo.
    Pojela se u dahu.

    OdgovoriIzbriši