nedjelja, 12. veljače 2012.

PART 2, DOMAĆI BAKIN KRUH


Uživam gledati snijeg kako pada kroz kuhinjski prozor dok pripremam slastice za svoje najmilije. Cestom lagano prolazi tu i tamo koji automobil, sve je mirno, čak se ni lavež pasa ne čuje.


 U petak mi se nije dalo ići po kruh. A kod kuće ga više nije bilo. Odlučila sam ispeći svoj prvi kruh. Znam, majka troje djece, al ne ide mi dizano. Barem sam tako mislila. Za početak htjela sam nešto jednostavno, nešto gdje ne mogu pogriješiti. I uspjela. Recept je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Radila sam na kilu brašna, a pekla u velikom kalupu, inače peki, dakle recept:
Domaći kruh
-1 kg oštrog/mekog/pola pola brašna, kako imate
-dvije vrećice suhog kvasca
-litra tople vode
-5 žličica soli
U velikoj zdjeli brašno pomiješate zajedno sa kvascem, soli, pa zatim i vodom. Miješajte dok ne dobijete jednoličan izgled vaše smjese. Ovaj postupak traje svega par minuta.
Zatim poklopite krpom i stavite na radijator. Tak sam ja napravila. Nek se diže. Promijesite ga nakon 15 minuta i ostavite još pola sata da se diže, ili manje, po potrebi.
Tijesto istresite u pouljen i pobrašnjen kalup, tepsiju, votevr. Pustite ga da se još malo digne u pećnici, zatim pojačajte i pecite na 200 stupnjeva cca 40 minuta, zavisi od vaše pećnice i kako pečen kruh volite.
Dobar tek.
Mene oduševljava kombinacija domaće slanine, luka i ovog kruha.



Radila sam još jedan u kombinaciji 800 grama mekog brašna i 200 grama raženog. Prefino i ima ga dosta za dva dana.

2 komentara:

  1. Anonimno05:40

    Kruh ti jako lijepo izgleda,bas pravi domaci.
    lp :)
    (cookandplay)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, jedva čekam zimu da krenemo sa pečenjem!

      Izbriši