Ove godine kupine su rodile obilato kao i lani. Ova moja dva
velika grma na ogradi puna su slatkih i zdravih plodova. Problem je
što su najslađe kad su skoro prezrele, a tada postoji opasnost od padanja na
zemlju i truljenja. Stoga ih beremo svaka dva, tri dana po zdjelicu.
Da vas podsjetim
zašto ih zovem crnim zlatom, dakle…..
Kupine su bogate antioksidansima (deset puta više
nego rajčica ili brokula), što ih
svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Pripada joj vodeće mjesto među bobičastim
voćem po razini fitoestrogena, tvari koja ima potencijalnu ulogu u
prevenciji karcinoma dojki i cerviksa.
Sadrže obilje polifenola koji pomažu tijelu u
borbi sa slobodnim radikalima te spriječavaju bolesti srca i krvnih žila
Antioksidans- elagitanin, kojeg nema gotovo
ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi
protiv raka.
Ljubičasta boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom
antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice
kardiovaskularnog sustava, vrlo važno u prevenciji malignih bolesti kao i
protuupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih žila.
LIMUN KOLAČ SA KUPINAMA
Sastojci:
230 g brašna, 1 žličica praška za pecivo,
prstohvat soli, 1 vanil šećer, 1 jogurt, 200 g šećera (može i manje), 3 jaja, 1
dcl ulja, sok od dva manja limuna (ako imate domaći, naribajte i koricu)
Izlupajte
jaja sa šećerom, dodajte zatim sve preostale sastojke, a na kraju sok od
limuna.
Rasporediti
šaku opranih kupina po smjesi. Drugi put stavljam dvije šake, nisam bila
sigurna da će djeca htjeti jesti sa puno voća, ali svidjelo im se, pa ću
pojačati dozu.
Staviti
peći u uski, namašteni i pobrašnjeni kalup na 190 stupnjeva.
Dužina
pečenja ovisi o pećnici i debljini smjese u kalupu. Napravite test čačkalicom da budete sigurni da je
dosta pečeno.
Na kraju
preliti preljevom od nekoliko žlica limuna i šećera u prahu. Ukrasiti po želji.
Umjesto preljeva možete ukrasiti šlagom. Meni je danas bilo prevruće za takve
napore. (rofl)
Imaš i kupine u vrtu, blago tebi! :) Odličan ljetni osvježavajući kolač. Dobro da si stigla pofotkari, znam kak to brzo nestaje :)
OdgovoriIzbriši