Čokoladni
raspuknutići su u mojoj kući jedni od omiljenih blagdanskih kolačića. Iako smo
ih ja i kćer radile na Badnjak i to peterostruku smjesu, nakon dva, tri dana,
više nije bilo niti jednog, pa smo to isto ponovile za Staru godinu.
Evo da podijelim
recept
ČOKOLADNI RASPUKNUTIĆI
- dva cijela jaja
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 200 g tamne
čokolade, za kuhanje
- 200 g glatkog
brašna
- žličica
pecilnog praška
- prstohvat soli
- šećer u prahu i
kristal šećer za valjanje
Čokoladu u
komadićima i maslac odvojeno otopiti na pari. Jaja zajedno sa vanil šećerom i
šećerom izmutiti u zdjeli, dodati otopljenu čokoladu, maslac i pjenjačom sve zajedno izmiješati dok se ne
dobije jednolična smjesa, dodavati brašno, pecilni prašak i sol. Sve zajedno
dobro izmiješajte u homogenu smjesu. Zdjelu poklopiti i ostaviti u hladnjaku
najbolje preko noći.
Drugi dan
izvadite zdjelu iz hladnjaka sat vremena prije nego što ćete ih raditi, smjesa
će biti dosta tvrda, žličicom smjesu vadite van i oblikujte male kuglice, ja ih
radim 36 na jedan pleh. Ako se pitate koja veličina kuglica, nek ne budu veće
od rafaelo kuglica.
Kuglice valjajte
u kristal šećer, zatim u šećer u prahu i slažite ih na papirom za pečenje
obložen pleh.
Budite uporni kod
valjanja, jer su malo tvrdoglave tako hladne. Temperatura vaših dlanova će ih
zagrijati taman toliko da ih oblikujete i da se šećer u koje ćete ih uvaljati
bolje primi za njih.
Peći na 180
stupnjeva nekih cca 8-10 minuta. Ovisno o veličini i pećnici.
Kad se izvade
malo su mekaniji iznutra, ali dok se ohlade biti će taman.
S vremenom ćete
vidjeti da ih se može raditi u više varijanti, dodavajući komadiće lješnjaka,
badema ili kokos u smjesu.
Da sam znala možda bi navratila :))
OdgovoriIzbrišiSretna ti Nova, svako dobro!