U ovim proteklim vrućim i sparnim danima večeri sam provodila za štednjakom kuhajući džemove u tri varijacije (trebam jedan dan mira da stavim to sve u post) i sirup od višanja.
Moja djevojčica se zaželjela kolača pa me odlučila iznenaditi kad sam se vratila s posla. Moram priznati da sam bila oduševljena. Rekla je da je skinula kolač negdje na googletu i da je prva inačica trebala biti neeešto drugačija, ali kako joj se dogodila čokoladno izgorena nezgoda, ona je iskoristila ono što je imala (voće i šlag).
Dakle, u originalu je to tzv. francuska torta, čokoladna, malo teža i zasitnija, nešto poput lave kolača, samo u malo kompaktnijoj varijanti. Umjesto čokoladnog preljeva, stavila je šlag i jagode , što mi je i puno draža kombinacija za vrućih dana.
U roku od nekoliko dana ponovile smo ovu torticu (najavili su nam se gosti) i ukrasile ju zajedničkim snagama sa tri vrste voća (jagode, maline, trešnje). Osobno, meni trešnje nekako najbolje odgovaraju, valjda sam se već zasitila jagoda.
sastojci su:
250 g tamne čokolade, 200 g maslaca, 6 jaja, čaša šećera u prahu (od jogurta), zatim pola čaše oštrog brašna
Istopiti maslac i u njega dodati čokoladu za kuhanje, sve zajedno sjediniti miješanjem.
Šećer izmiješati sa žutanjcima, a zatim dodati istopljenu čokoladu, brašno i snijeg od bjelanjaka na kraju.
Smijesu preliti u namašćen i pobrašnjen kalup (u ovom slučaju bio je to 32 cm) i peći na 175 stupnjeva nekih 20-30 minuta, ovisno o debljini smjese, dok se ne stvrdne.
Izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Ohlađenu premazati šlagom ili slatkim vrhnjem i ukrasiti voćem.
Moja djevojčica se zaželjela kolača pa me odlučila iznenaditi kad sam se vratila s posla. Moram priznati da sam bila oduševljena. Rekla je da je skinula kolač negdje na googletu i da je prva inačica trebala biti neeešto drugačija, ali kako joj se dogodila čokoladno izgorena nezgoda, ona je iskoristila ono što je imala (voće i šlag).
Dakle, u originalu je to tzv. francuska torta, čokoladna, malo teža i zasitnija, nešto poput lave kolača, samo u malo kompaktnijoj varijanti. Umjesto čokoladnog preljeva, stavila je šlag i jagode , što mi je i puno draža kombinacija za vrućih dana.
U roku od nekoliko dana ponovile smo ovu torticu (najavili su nam se gosti) i ukrasile ju zajedničkim snagama sa tri vrste voća (jagode, maline, trešnje). Osobno, meni trešnje nekako najbolje odgovaraju, valjda sam se već zasitila jagoda.
sastojci su:
250 g tamne čokolade, 200 g maslaca, 6 jaja, čaša šećera u prahu (od jogurta), zatim pola čaše oštrog brašna
Istopiti maslac i u njega dodati čokoladu za kuhanje, sve zajedno sjediniti miješanjem.
Šećer izmiješati sa žutanjcima, a zatim dodati istopljenu čokoladu, brašno i snijeg od bjelanjaka na kraju.
Smijesu preliti u namašćen i pobrašnjen kalup (u ovom slučaju bio je to 32 cm) i peći na 175 stupnjeva nekih 20-30 minuta, ovisno o debljini smjese, dok se ne stvrdne.
Izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Ohlađenu premazati šlagom ili slatkim vrhnjem i ukrasiti voćem.
Staviti na hlađenje do serviranja.
Dobar tek!
Jao kako lijepo :D <3
OdgovoriIzbrišiNadam se da ću i ja imati potomstvo koje će imati volju biti u kuhinji i katkad me iznenaditi :))
Uh, sad mi se jede slatko :/
Hvala ti, hvala! Moja potomčad je brzinom munje slistila torticu i nadala se da neće gosti doći pa da ju neće morati dijeliti! :rofl: To je tako kad ih je troje, svi navale, jer znaju da za tren neće biti ničega.
IzbrišiI ja ti želim od sveg srca da ti se želja ostvari, a lijepa iznenađenja su uvijek dobrodošla, pogotovo ona slatka!
Haha, borba :D. Treba ugrabiti dok ima :D
IzbrišiHvala :))) Pa evo, za početak ako dragog natjeram da se ulovi kuhanja, bit ću jako sretna :D
Kakvo dvino iznenađenje! Bravo za tvoju princezu, super se snašla, uz ovaj kolač baš fantastično paše šlag i voće.
OdgovoriIzbriši