Moja djeca obožavaju knedle sa šljivama. Isprobavala sam nekoliko recepata, a one ispadale ili gnjecave ili tvrde. Ovo je najbolji recept kojeg sam dobila i uvijek mi uspije. Zato ga želim podijeliti sa vama.
sastojci: 1500 g krumpira, 400 g brašna, 200 g griza, 50g maslaca, 1 jaje (veće) i prstohvat soli
po potrebi (zavisno od vrste krumpira) staviti više brašna
Dakle, skuhamo krumpir, procijedimo i izmiksamo u pire. Kad se ohladi dodamo smjesi maslac u tankim listićima, jaje i miješamo. Na kraju dodamo griz, sol i brašno. Sve skupa miješamo dok ne dobijemo mekše tijesto, ne prečvrsto i ne smije biti gnjecavo, a opet mora biti mrvicu ljepljivo.
Netko oblikuje kuglice tako da od valjka tijesta reže kriške u koje kasnije zamota šljivu ili nadjev. Ja sam se naučila da otrgnem podjednake komade tijesta koje oblikujem u pljeskavicu i zatim "upakiram" šljivu.
Stavljati kuhati nekoliko komada u malo širu i dublju posudu sa skoro kipućom vodom. Dodajte mrvicu ulja u vodu.
Pazite da vam se ne ostanu zalijepljene na dnu ili jedna za drugu. Kad isplivaju kuhati još koju minutu.
Ja ih dodatno uvaljam u pržene mrvice.
Ova smjesa je dovoljna za približno 25 velikih šljiva i da tijesto bude barem cm debljine.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar