srijeda, 6. siječnja 2016.

ČOKOLADNI RASPUKNUTIĆI / CHOCOLATE CRINKLES

Čokoladni raspuknutići su u mojoj kući jedni od omiljenih blagdanskih kolačića. Iako smo ih ja i kćer radile na Badnjak i to peterostruku smjesu, nakon dva, tri dana, više nije bilo niti jednog, pa smo to isto ponovile za Staru godinu.




Evo da podijelim recept

ČOKOLADNI RASPUKNUTIĆI
- dva cijela jaja
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 200 g tamne čokolade, za kuhanje
- 200 g glatkog brašna
- žličica pecilnog praška
- prstohvat soli
- šećer u prahu i kristal šećer  za valjanje

Čokoladu u komadićima i maslac odvojeno otopiti na pari. Jaja zajedno sa vanil šećerom i šećerom izmutiti u zdjeli, dodati otopljenu čokoladu, maslac i  pjenjačom sve zajedno izmiješati dok se ne dobije jednolična smjesa, dodavati brašno, pecilni prašak i sol. Sve zajedno dobro izmiješajte u homogenu smjesu. Zdjelu poklopiti i ostaviti u hladnjaku najbolje preko noći.
Drugi dan izvadite zdjelu iz hladnjaka sat vremena prije nego što ćete ih raditi, smjesa će biti dosta tvrda, žličicom smjesu vadite van i oblikujte male kuglice, ja ih radim 36 na jedan pleh. Ako se pitate koja veličina kuglica, nek ne budu veće od rafaelo kuglica.




Kuglice valjajte u kristal šećer, zatim u šećer u prahu i slažite ih na papirom za pečenje obložen pleh.
Budite uporni kod valjanja, jer su malo tvrdoglave tako hladne. Temperatura vaših dlanova će ih zagrijati taman toliko da ih oblikujete i da se šećer u koje ćete ih uvaljati bolje primi za njih.




Peći na 180 stupnjeva nekih cca 8-10 minuta. Ovisno o veličini i pećnici.
Kad se izvade malo su mekaniji iznutra, ali dok se ohlade biti će taman.





S vremenom ćete vidjeti da ih se može raditi u više varijanti, dodavajući komadiće lješnjaka, badema ili kokos u smjesu.