četvrtak, 27. lipnja 2013.

DOTS AND MORE / TOČKASTE MANIKURE

Već ima par mjeseci da mi su mi stigle točkalice sa ebaya. Koristila sam ih tek nekoliko puta, prezadovoljna sam i cijenom i mogućnostima. Pa da pokažem što se može kad se male točkalice slože.


Na čokoladno-brončanoj podlozi OPI-a kojem ne znam ime, točkala sam narančasto, žuto i crveno. Ispalo je ko fertun domestikus (starinska pregača) i tražeći savršenu podlogu za fotkanje, shvatila sam da nisam mogla naći savršeniju od mog japanskog javora koji mijenja boje lišća u bojama moje manikure. 




Ista podloga, druga ruka. Nikako nisam mogla bez stativa uhvatiti bolji pogled. Često radim dvije manikure, jer mi je tako zanimljivije.




Cupcakes manikura. Ovo je jedna od mojih verzija. Nije za jesti. :rofl:




Meni osobno najslađa i najdraža Minnie dots verzija.





Nešto u geometrijskom stilu, fotkano navečer, totalno sam nezadovoljna jer nisam uspjela fotkat nokte kako sam željela, al mi se zato ovaj drugi dio fotke sviđa.



Večernje točkice, glamour na visini.





I zadnji točkasti uradak, HK dots nails, veselo i zaigrano. Namami osmijeh na lice svaki put kad pogledam u točkice.



Koji je vaš favorit?



srijeda, 26. lipnja 2013.

VOĆNA FRANCUSKINJA

U ovim proteklim vrućim i sparnim danima večeri sam provodila za štednjakom kuhajući džemove u tri varijacije (trebam jedan dan mira da stavim to sve u post) i sirup od višanja.

Moja djevojčica se zaželjela kolača pa me odlučila iznenaditi kad sam se vratila s posla. Moram priznati da sam bila oduševljena. Rekla je da je skinula kolač negdje na googletu i da je prva inačica trebala biti neeešto drugačija, ali kako joj se dogodila čokoladno izgorena nezgoda, ona je iskoristila ono što je imala (voće i šlag).

Dakle,  u originalu je to tzv. francuska torta, čokoladna, malo teža i zasitnija, nešto poput lave kolača, samo u malo kompaktnijoj varijanti.  Umjesto čokoladnog preljeva, stavila je šlag i jagode , što mi je i puno draža kombinacija za vrućih dana.




U roku od nekoliko dana ponovile smo ovu torticu (najavili su nam se gosti) i ukrasile ju zajedničkim snagama sa tri vrste voća (jagode, maline, trešnje). Osobno, meni trešnje nekako najbolje odgovaraju, valjda sam se već zasitila jagoda.

sastojci su:
 250 g tamne čokolade, 200 g maslaca, 6 jaja, čaša šećera u prahu (od jogurta), zatim pola čaše oštrog brašna

Istopiti maslac i u njega dodati čokoladu za kuhanje, sve zajedno sjediniti miješanjem.
Šećer izmiješati sa žutanjcima, a zatim dodati istopljenu čokoladu, brašno i snijeg od bjelanjaka na kraju.

Smijesu preliti u namašćen i pobrašnjen kalup (u ovom slučaju bio je to 32 cm) i peći na 175 stupnjeva nekih 20-30 minuta, ovisno o debljini smjese, dok se ne stvrdne.

Izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Ohlađenu premazati šlagom ili slatkim vrhnjem i ukrasiti voćem.




Staviti na hlađenje do serviranja.





Dobar tek!

petak, 7. lipnja 2013.

ZELENA TERAPIJA

Popodne sam iskoristila kako bi ovjekovječila svoje biljčice u dvorištu. Uživala sam u mirisima i zvukovima buba kojih su prepuni cvjetovi.


Najljepše mi je na terasi koja je obavijena mirisom i clematisom. Clematis Ville de Lyon je pri kraju prve cvatnje.


 Karanfili i lavanda su u punom cvatu, a kozokrvina svojim slatkim mirisom obara sa nogu.


Klematisi, kozokrvina, lavanda, iglice i još nerascvali stolisnik vladaju u ovom zidiću.


Neumorni obožavani pakujci caruju u kamenjaru.


Jedan od clematisa.


Biljke u kamenjaru bujaju, više nemam mjesta niti za stajati u njemu.




  Ruže su u punom cvatu, ali nisam ih uspjela uloviti jer je pao iznenadni pljusak, a nakon smirivanja i sunca uskoro i još jedan....tako da ću to morati učiniti nekom drugom prilikom.






Filigranski cvjetovi puzajuće hortenzije.

Bilo bi toga još, al nestalo je sunca, a sa njime i čarolije.....

utorak, 4. lipnja 2013.

FRITULE

Dani sve više nalikuju na kasnu jesen. Sve mi se više čini da dolazi zima, a ne ljeto. Večeras su se moja djeca zaželjela fritula. Nisam ih radila već nekoliko mjeseci, tamo od Uskrsa.



Nije me trebalo puno nagovarati jer sam ih jedva čekala kušati sa džemom od jagoda kojeg sam pripremila prije desetak dana.





Isprobala sam više recepata za fritule ali ovaj mi je najbolji. Ovim se putem  zahvaljujem autorici ovog recepta i hvala joj na tome.




 Ove fritule izmame osmijeh na lice svakome tko ih proba, bilo sa džemom, čokoladnim namazom ili samo posipane šećerom. A mene podsjete na tetu koja ih prodaje na plaži uz povike:"Fritulice vruće, mrmolada ili čokolada?!!"

Recept za džem stavljam uskoro!


I za kraj, ako vam smeta slatko pred spavanje, pojedite nekoliko badema. Biti će vam lakše.

nedjelja, 2. lipnja 2013.

JAGODASTA TORTICA

Prošli tjedan nisam se baš osjećala najbolje, vikend je prošao prebrzo, a vrijeme nikako da se smiri. Grijanje u kući je i dalje upaljeno, a meni je jesen. Ne mogu vjerovati da ću uskoro na godišnji. Još od ljeta ni LJ.

Osim jagoda. One rastu, zriju, a ja uživam u njima. 



Kako sam i obećala, dragoj Cook and play posvećujem ovaj cijeli post jer mi je pomogla urediti moju "menu" traku, bila je nesebično strpljiva, sve dok konačno nisam shvatila. Hvala ti draga još jednom!!!!!! 

Jučer, kasno navečer kad su svi otišli leći, odlučila sam isprobati ovu verziju kolača/torte sa jagodama. Po načinu izrade podsjeća me na "jaje na oko", ali ovdje se smjesa peče u pećnici. Možda ju to čini "sirastijom" nego što bi inače bila. Fino i jednostavno.




Recept:

tijesto/podloga
100 g brašna
120 g maslaca
80 g šećera
1 žlica mljevenih badema
1 prašak za pecivo
4 žlice hladne vode

krema:
ili krema od vanilije (na jednu litru mlijeka 3 žumanjka, šećer, vanil šećer, gustin)

ili u nedostatku vremena:
3 pudinga od vanilije
1 litra mlijeka
7 žlica šećera
2 kisela vrhnja 12% u čašici


za biskvit :
Umiješati brašno, maslac, šećer, prašak za pecivo, bademe i vodu dok ne dobijemo tijesto kao za pitu. Bitno je da nije mljackavo i da se ne lijepi za ruke.
Tijesto razvući i premjestiti u kalup koji smo namastili i posuli brašnom. Prstima ga učvrstiti i eventualno popuniti tapkanjem neravnine i rupice.
Skuhati puding i šećer u mlijeku (ili kremu od vanilije), malo ohladiti i umiješati kiselo vrhnje.
Malo ohladiti i uliti na tijesto i tek onda peći, cca 30 minuta na 175 stupnjeva.
Ohladiti do mlakog, zatim složiti voće na vrh po želji (može i neko drugo voće). Preliti preljevom za torte ili u mojem slučaju odvojiti 2 dcl tekućine od kompota (slučajno su bile višnje) i dodati još 2-3 dcl vode, pošećeriti po volji i zgusnuti gustinom. Dvije žlice su dovoljne. Zatim preliti preko voća. Ostaviti koji sat da se stvrdne sve zajedno i ohladi, najbolje preko noći u frižideru.



Dobar tek!